Articole

Totul despre bronzarea cu DHA

Ce este DHA?

Conform Academiei Americane de Dermatologie, cele mai eficiente produse de bronzare organica au in componenta lor dihidroxiacetona (DHA) ca principalul ingredient activ. DHA este o substanta chimica incolora, derivata din glicerina, care interactioneaza cu aminoacizii din celulele moarte ale pielii si produc astfel o schimbare a culorii in maro. Cum aceste celule ale pielii sunt constant inlocuite, culoarea dureaza intre 5 si 7 zile.

DHA nu este absorbita prin piele si nu este deloc toxica, ceea ce face utilizarea cremelor de bronzare organice sa fie lipsita de orice risc. DHA a fost descoperita in Germania in anii ‘20, iar in 1973 a fost listata de catre FDA (Food and Drug Administration), deci este folosita in componenta produselor cosmetice de 3 decenii.

Ce este o capsula de bronzare cu DHA?

In capsulele de bronzare cu DHA, utilizatorului i se aplica un produs DHA sub forma de spray. Avantajele folosirii unei astfel de capsule sunt clare – aceasta permite un bronz perfect uniform, intr-un timp mult mai scurt. Bronzarea cu DHA devine astfel un proces relaxant si eficient.

Exista restrictii privitoare la utilizarea cremelor cu DHA?

Cosmeticele pe baza de DHA sunt destinate exclusiv uzului extern, ceea ce înseamna ca aplicarea pe orice suprafata a corpului care este acoperita de o membrana mucoase (ex. buze, pielea din jurul ochilor) este interzisa. In plus, niciun aditiv colorat nu poate fi folosit in cadrul cosmeticelor dedicate zonelor sensibile anterior mentionate, cu exceptia cazurilor in care aditivul colorat este special conceput pentru acest scop.

Exista precautii necesare utilizarii unei capsule de bronzat cu DHA?

In momentul utilizarii produselor cu DHA sub forma de spray intr-o capsula speciala, expunerea la DHA este greu de controlat. FDA recomanda ca facilitatile care ofera aceasta optiune sa-si protejeze clientii de la expunerea la DHA a buzelor, ochilor si a altor zone cu sensibilitate si de asemenea sa previna inhalarea sau ingestia produselor care contin DHA. Aceste recomandari sunt valabile si in cazul personalului care lucreaza in saloane specializate.

Un dezavantaj al folosirii cosmeticelor de bronzare cu DHA este durata relativ scurta a bronzului, ceea ce implica necesitatea repetarii sedintelor de aplicare a produselor la intervale reduse de timp (5-7 zile). Bineinteles, totul depinde de intesitatea bronzului dorit. In anumite cazuri, bronzarea cu DHA poate sa nu dea rezultatul dorit – pielea care a fost arsa de soare, pielea imbatranita, zonele cu pistrui sau cu cicatrici au sanse mari sa nu se coloreze uniform.

Un alt lucru de retinut este faptul ca aceste cosmetice pe baza de DHA nu asigura niciun fel de protectie impotriva arsurilor pielii cauzate de expunerea la soare – caz in care aplicarea unor creme cu factor de protectie corespunzator este absolut necesara.

Ce înseamnă bronzare artificială?

Bronzarea artificială este expunerea controlată la raze ultraviolete. În general, când oamenii aud despre ultraviolete sunt foarte reticenţi, considerând că bronzarea în acest mod poate dăuna sănătăţii. De fapt, expunerea la un aparat de bronzat prezintă aceleaţi riscuri ca şi expunerea la soare.

Aparatele de bronzat sunt dotate cu tuburi care au un raport de raze bine determinat, astfel încât expunerea să fie optimă, cât mai benefică şi cu cât mai puţine probleme.

Ceea ce trebuie să ştiţi, înainte de utilizarea unui aparat de bronzat este ceea ce ştim deja şi despre expunerea la soare: trebuie să vă protejaţi.

Utilizarea loţiunilor de bronzat sau a cremelor de bronzat nu numai că vă ajută să obţineţi un bronz mai frumos şi uniform, ci ne protejează pielea împotriva ravelor UV răspândite de aparatul de bronzat, asupra dumneavoastră.

De aceea înainte de a vă expune la solarium trebuie să asiguraţi protecţia pielii!

Istoria bronzarii!

De-a lungul timpului perceptia asupra bronzului si a pielii bronzate s-a schimbat foarte mult! In urma cu 2000 de ani grecii isi pudrau fata cu carbonat natural de plumb pentru a fi cat mai alba, in secolul 17 exista perceptia ca, culoare pielii face diferenta intre clasele sociale, astfel ca nobilii aveau un ten de portelan pe cand restul populatiei aveau ten masliniu fiind toata ziua in razele soarelui pentru a-i servi. Asta pana in 1936 cand Coco Chanel s-a intors dintr-o vacanta bronzata, cu un ten masliniu, luminos si hidrata. Avand o mare infuenta intre domnitele de pe atunci a creat un nou hobby: bronzarea.

Daca domnitele de atunci profitau de toate razele de soare, azi mergem la solar sa fim cat mai bronzati si astfel profitam de razele UV care actioneaza asupra pielii!

Cum orice lucru trebuie facut cu masura, atat expunerea la soare cat si cea la solar trebuie facuta dupa anumite reguli: timpul de bronzare, utilizarea cremelor si lotiunilor pentru bronzare, utilizarea cremelor si lotiunilor dupa bronzare, alegerea produselor profesionale, consultarea specialistilor.