Tu îți cunoști tipul de piele? Identifică-l acum pentru a obține un bronz sănătos!

Un bronz sănătos, de invidiat, poate fi obținut printr-un proces de bronzare făcut în mod responsabil. Pentru o pigmentare naturală, lipsită de neplăceri, este importantă identificarea tipului de piele.

Conform sistemului de clasificare a tipurilor de piele creat în 1975 de medicul dermatolog Thomas Fitzpatrick, există șase tipuri de piele. Fiecare om are o piele cu aspect diferit, care reacționează altfel la expunerea la soare. Culoarea pielii este determinată de nivelul de melanină din piele, un pigment natural care ne protejează de radiațiile UV.

Cele șase tipuri de piele:

Tipul I

Cuprinde persoanele cu părul roșcat sau blond deschis ai căror ochi au nuanțe deschise de verde, albastru, cenușiu. Pielea este foarte albă, cu tendința spre pistrui, și se caracterizează printr-o sensibilitate foarte ridicată în momentul expunerii la soare. Astfel, apar întotdeauna arsuri și nu se bronzează niciodată. Pentru prevenirea arsurilor solare se recomandă utilizarea cremelor de protecție care au un FPS de minimum 30.

 

Tipul II

Cuprinde persoanele cu părul deschis la culoare, blond sau șaten, ochii având de asemenea o culoare deschisă (sau căprui deschis). Pielea are nuanțe de alb-bej, cu puțini pistrui sau deloc, și se caracterizează printr-o sensibilitate ridicată în momentul expunerii la soare. Astfel, apar foarte frecvent arsuri solare și aceste persoane se bronzează rar. Recomandările pentru acest tip de piele coincid cu cele de la tipul I.

 

Tipul III

Cuprinde persoanele cu păr castaniu și ochi căprui. Pielea este de culoare bej, fără pistrui, și se caracterizează printr-o sensibilitate redusă în momentul expunerii la soare, astfel uneori se bronzează fără probleme, alteori pot apărea arsuri moderate. Pentru prevenirea arsurilor solare se recomandă utilizarea cremelor de protecție care au un FPS de minimum 15.

 

Tipul IV

Cuprinde persoanele cu părul închis la culoare, ochii având de asemenea o culoare închisă. Pielea este măslinie (creolă) și se caracterizează printr-o sensibilitate minimă în momentul expunerii la soare, astfel se bronzează ușor și apar rareori arsuri solare. Pentru prevenirea arsurilor solare se recomandă utilizarea cremelor de protecție care au un FPS de minimum 15.

 

Tipul V

Cuprinde persoanele cu părul închis la culoare, ochii având de asemenea o culoare închisă. Pielea este închisă la culoare, acest tip de ten fiind specific persoanelor mulatre, și nu este sensibilă la soare, astfel se bronzează ușor și apar foarte rar arsuri solare. Deși acest tip de piele este mai protejat de razele UV decât cele prezentate anterior, nu este recomandată expunerea excesivă la soare și neglijarea aplicării cremelor de protecție care au un FPS de minimum 15.

 

Tipul VI

Cuprinde persoanele cu părul negru care au ochii negri sau căprui închis. Pielea este foarte închisă la culoare (are pigmentul cel mai întunecat) și nu este sensibilă la soare, astfel nu se arde niciodată. Deși acest tip de piele este cel mai protejat de razele UV față de cele prezentate anterior, pentru prevenirea altor complicații se recomandă utilizarea cremelor de protecție care au un FPS de minimum 15.

 

Este important să identificați corect tipul de piele și să luați măsurile necesare pentru a vă asigura că ea este mereu protejată și îngrijită, pentru a menține un aspect sănătos și a obține un bronz frumos.